Saturday, August 20, 2011

SALAM RAMADHAN 1432H

Cepat masa berlalu, dah masuk fasa ke-3 Ramadhan. Ayuh diriku, jangan berputus asa mengintai Lailatul Qadr.





Monday, July 25, 2011

Trip to Bintulu : Day 2

Second day , pegi BCOT plant, melawat tapak /site yang contractor tengah handle buat soil investigation. Pegi plant pakai baju kuning BERSIH coverall siap-siap dari hotel.

Kat area yang ada plant-plant, port naik platform ke offsore, tempat fabrication yard, contoh Bandar Bintulu, Pasir Gudang, Labuan, Kerteh, Sungai Udang, dah jadi budaya orang pakai baju coverall saja-saja dari rumah ke tempat kerja. Takpun kat kedai makan pun pakai baju coverall.

Kalau kat KL saja2 pegi office pakai coverall kuning, mau orang gelak.

Kalau Petronas, kaler kuning. Vendor selalunya kaler hijau gelap (kaler seluar sekolah menegah). Kalau shell kaler Oren. Ada jugak company yang pakai kaler biru, merah. Hitam dengan putih ja yang tak pernah dijumpai.

Tengah semangat – baru pagi


Puan Farah dah penat- ni tengah hari dah


Tengah hari, CSR bawak pegi makan nasi Beriyani Gam .

Petang sambung balik kerja. Silap pegi langkah parit besar, tak jatuh, tapi silap landing. Tak sakit.Pegi site tepi pantai, tengok contractor buat keja lagi.


Inilah proposed site kat tepi pantai- luar pagar BCOT. Rugi tak bawak pancing


En Nadzri bagitau, kat Bintulu best kalau pegi mincing. Ikan kerapu, udang galah. Ikan fresh2.

Malam, penat lah sudah. Tak larat keluar makan dan lepak2 dengan kawan semalam. So, kirim lah kar Farrah, nasi lalapan ayam. Farrah kuar dengan ex-housemate dia malam tu.

Sangat excited nak tau rupanya. Farrah punya la promote nasik lalapan ni, dari mengandung lagi dia dok teringin makan nasik ni. Dulu Farrah penah attached Bintulu , dalam 3 bulan. Jadi, pegi Bintulu, dia pun dapat melepaskan rindu kat Nasi lalapan dia.

Rupa-rupanya..



Macam nasik ayam penyet orang jawa, yang selalu saya beli kat Ampang Park dan Wong Solo.

Tapi, lain sikit, dia tak se-crunchy @ rangup macam nasik ayam penyet la dan takdak kriuk-kriuk atau habuk-habuk goring tu. Boleh tahan rasa dia.. sedap.

Nasik lalapan ada rasa unik tersendiri.

Nak cuba?

Datang Jak Sarawak! ( macam iklan 1malaysia pulak)

Wednesday, July 20, 2011

Trip to Bintulu: Day 1

Last time saya pegi Bintulu awal bulan Julai 2011. Selang seminggu, mai sini lagi sebab nak settlekan isu-isu tergendala dan tak settle lai dengan kontraktor kat BCOT.

Jadi, trip kali ni, kat KLIA, tengok kedai buku teringat kat ayah and husband. So, call ayah, tanya ayah nak buku apa sebagai hadiah dapat rezeki lebih tahun ni. :)

"Dad, what kind of book do you want? Is it self-development, management or..what of kind of genre?"
"I like biography book"
"Ic..(sambil mencari-cari kat kedai..) Hm.. do you want 'The Doctor in the Haouse?"
"Hehe..No thanks.."
"haha..Ok2, ni..Obama , ok dak?"
"Ha..ok2"




Ini lah buku Bridge. hadiah utk ayah :)


Lepas tu, call suami tersayang pulak. Cik abang tengah excited dengan Robert Kiyosaki sekarang ni. So, dapat lah dua ketul buku ini.. :)


Gifts for him.. :)



Di atas awan, saya melayan dan sambung baca buku 'R&R Di Lebuharaya Kehidupan'. tak habis-habis baca lagi.. slow2 nak baca & hayati..




Melayan jiwa di awan biru..


Malam pertama sampai Bintulu, makan ikan bakar di Fishing Village, contractor belanja.
E-in yang propose. E-in ni ex-housemate kat UTP dulu.
Sambil dinner, discuss pasal apa keja nak buat esok.

Sambung lagi nanti.. )


Tuesday, June 14, 2011

R&R Di Lebuhraya Kehidupan




Seakarang saya tengah baca buku ni, hasil karya Ustaz Zul Ramli, yang penulis buku U-turn Ke jalan Lurus.

Gaya santai tulisan, tapi sarat dengan mutiara ilmu.

Buku kali ni banyak berkisar pada kesimbangan, balanced dalam mencari ketangan hidup.
Ada 8 daerah asas yang kita perlu seimbangkan:
1. Diri sendiri
2. Dengan Allah
3. Dengan Rasulullah
4. Dengan ibu bapa
5. Dengan pasangan
6. Dengan anak-anak
7. Dengan rakan
8. Dengan masyarakat

Tak cemerlang , kalau hanya bagus satu part saja. perlu baik semua part

Antara mutiara kisah /analogi yang beri kesan:

1. Langgar lari
- Orang yang nak cepat sampai destinasi dalam keadaan terburu-buru, sampai sanggup pecut, tak peduli pengguna lain dan langgar sesiapa saja atas lebuharaya. End-up orang-orang yang dia langgar & lari ialah anak2, pasangan, ibu bapa.

2. Stop, look & Go!
stop- muhasabah
look - merancang
go- bertindak

:)

macam best kan? Apa lagi, kena beli satu la :) InsyaAllah, satu buah tangan motivasi dari Ustaz Zul Ramli yang pasti tak mengewakan . :)



















































Monday, June 13, 2011

Happy 3rd Birthday, Fateh!



Alhamdulillah, 10 Jun 2011, genap 3 tahun anak sulung teruna saya, Muhammad Alfateh.

takdak plan sangat, cuma saya teringin dan dah gatal tangan, lama tak buat kek. buat simple cuppies jer, ambik resepi mak sedara saya, mak Njang.

hehe.. comot kan kek ni.. 1st try & internal purpose.
macam orang baru belajar menulis la.. mana boleh pandai terus


Bahan-bahan:
Kek
250 g butter
1 cawan gula (cawan saiz 60z)
2 1/2 cawan tepung gandum
5 bijik telur
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar susu pekat

Buttercream
150 g marjerin
100 g shorthening
100g gula icing
1 sudu kecil perasa vanila
pewarna- merah & biru
1 sudu kecil perasa vanilla

Cara-caranya
Kek
1. pukul mentega dan gula sampai kembang
2. masukkan telur & pukul
3. masukkan tepung & baking powder (ayak dulu) - ini kena pukul guna tangan
4. masukkan esen vanilla dan susu pekat
5. masukkan dalam cawan cupcake. kalau cawan keras, tak perlu bekas cupcake
6.Bakar dengan suhu 180 darjah celcius, dalam 10-15 minit /sampai masak.
cucuk2 dgn lidi , kalau tak elekat tu tanda masak la

Buttercream icing
1. pukul merjerin dan shortening dan gula icing sampai kembang
2. masukkan sikit vanilla
3. asingkan dua bekas, masukkan sedikit je pewarna
4. masukkan dalam beg pipe & hias ikut kreativiti masing2.

saja nak tulis walaupun simple je resepi ni. asal nak buat kek butter ja, tepon mak Njang.
ok, ni kira log book jugak ni..hehehe

nanti nak buat cupcake chocolate cake la dgn nak decorate.

best.. memang satu therapy! :)

Ok, to anak ummi, Happy Birthday. Moga jadi anak soleh & abang yang baik!
Sayang anak-anak ummi :)
















Wednesday, May 18, 2011

Happy Teacher's Day


Salam & Good day to all.

Walaupun 16 Mei telah berlalu 3-4 hari lepas, masih belum terlmabat nak ucap Selamat hari Guru kepada semua guru-guru di Malaysia.



Specially wished to cikgu-cikgu, ustazah, ustaz yang pernah mendidik saya :
- Taska Sungai Layar: 1987
-Taski Taman Orkid, sg petani: 1988
- SK Sg Layar:1989
- SRK Sultan Ahmad Tajuddin, Jitra: 1990-1993
- SK Guar Lobak , Padang serai :1993-1994
- SMK Sultam Badlishah, Kulim : 1995-1999
- UTP : 2000-2005

Terima kasih banyak2 tidak terhingga atas kesabaran & kesungguhan kalian mendidik daku yang nakal ini :)

Itu yang pengajian formal. Yang tak formal banyak jugak.
-kakak-kakk fasilitator Summer Camp : 1991 & 1993
- kakak2 fasi Khemah Ibadah
- Fasi Kem Motivasi USM
- naqib, naqibah :)
- ustaz2 & ustazah di masjid2

terima kasih atas butir-butir ilmu yang jauh lebih berharga dari butir intan permata (ofcoz lagi mahal dari public gold bar :P)

Ilmu ni, lagi kita beri, lagi bertambah.
tak macam harta, lagi beri lagi kurang. Tapi itu kalau tak invest utk sampai ke akhirat, mmg nampak kurang.

Saya jugak nak ucap Selamat hari Guru buat cikgu-cikgu nursery Mukmin Best dan tadika tahfiz Laman Mukmin, Taman Kencana, yang sudi mengajar , mengasuh , mendidik buah hati saya, Fateh dan Saifuddin. jasa kalian, hanya Allah yang balas nya.

Teristimewa jugak nak ucap Selamat Hari Guru kepada guru pertama saya di dunia, ayahanda Ahmad Zaki Yuddin, insan pertama yang mengiqamatkan ke telinga saya 29 tahun lalu. Ayah banyak mengajar saya erti-erti hidup, ilmu agama & mcm2 ilmu lagi buat kami adik-beradik utk terus hadapi ranjau kehidupan.

Juga bonda Maziah , guru paling rapat yang membentuk peribadi, fikrah saya sehinga sekarang. Mama banyak mengajar ilmu-ilmu dan banyak ilmu.. yang xdapat disebut.

Juga buat ibu mertua ku, Pn Fuaziah, makcik2 pakcik2, sepupu & sanak sauadara & rakan-rakan ku yang menceburi profesyen perguruan samada formal atau tidak formal.

Mungkin dalam post yang akan datang.

“Apabila mati anak Adam, maka telah terputuslah amalannya melainkan 3 perkara ; Sedekah Jariah, atau Ilmu yang memunafaatkannya, atau Anak soleh yang mendo’akan keatasnya” [Hadith diriwayatkan oleh Muslim, Abu Daud, Tirmudzi, al-Nasaa'i, dan al-Bukhari].


Akhir kata, hanya Allah saja yang dapat balas jasa kalian.



Tuesday, February 8, 2011

Ada apa dengan 9 February?

Hari ini dalam sejarah.

Lahirnya ulama Islam moden tersohor, Syeikh Fathi Yakan. Ni lah penulis buku yang tulis buku haraki mula-mula saya khatam , "Apa Ertinya Saya Memeluk Islam." Sebenarnya bukan peluk saja, tapi anut dan amalkan Islam. Buku nilah yang membuka mata dan beri kesedaran pada saya tentang kewajipan mengamalkan Islam dalam segenap sudut dan seluruh kehidupan, bukan takat solat, puasa, zakat dan haji saja.

Moga Allah mencucuri rahmat dan menempatkan Almarhum bersama-sama golongan soleh dan mujahidin. Ameen..

Petikan dari email yang di-forward sahabat.

Perginya seorang Ulama Islam: Syaikh Fathi Yakan

http://1.bp.blogspot.com/_ruPkrdHyO2c/RsYMDVTj6HI/AAAAAAAAAEk/_nKLSpIfh8U/s200/Fathi+Yakan.jpg

Umat Islam kembali kehilangan pejuangnya, Syaikh Fathi Yakan. Beliau meninggal pada hari Sabtu (13/06/2009) karena kondisi kesehatannya yang sudah menurun. Pemimpin Front Amal Islam di Lebanon ini merupakan tokoh pergerakan Islam yang karyanya banyak menjadi referensi para aktivis

Syaikh Fathi Yakan lahir di Tripoli pada 9 Februari 1933 dan di tempat kelahirannya pula jasadnya dimakamkan. Pria yang sudah mengarang lebih dari 35 buku yang diterbitkan ke berbagai bahasa tersebut meninggalkan empat orang putri dan satu orang putra.

Selain dikenal sebagai aktivis yang memiliki hubungan dekat dengan Ikhwanul Muslimin Mesir, pemegang gelar doktor ini juga terlibat aktif dalam beberapa misi perdamaian. Diantaranya adalah pada 1998-1999 dia bertindak sebagai mediator dalam proses perdamaian antara Syiria dengan Turki.

Ia sempat bekerja di Libanon pada pertengahan tahun 1950-an dan kemudian menjadi pelopor dalam pembentukan gerakan Islam. Ulama yang produktif menulis ini sempat terpilih menjadi anggota pada tahun 1992. Bukunya 'Ihdzarû Al-Aids Al-Harakî (1989), menulis secara khusus kehancuran harakah (gerakan dakwah) di Libanon yang fenomenanya dirasakan hampir sama di beberapa negeri Muslim.

Buku-bukunya yang juga menjadi rujukan para aktivis. Diantaranya; Asas-Asas Islam, Komitmen Muslim Sejati, Robohnya Dakwah di Tangan Dai, Yang Berjatuhan di Jalan Da'wah, Membentuk Fikrah dan Visi Gerakan Islam, Prinsip-prinsip Gerakan Islam, Bahtera Penyelamat dalam Kehidupan Pendakwah, Islamic Movement: Problems and Prospectives, Ke Arah Kesatuan Gerakan Islam dan Komitmen Muslim Sejati.

Pendiri majalah al-Aman ini pernah memimpin demo besar-besaran untuk menjatuhkan PM Fuad Siniora yang menjadi "kaki tangan" Amerika. Ia juga memberi dukungan pada Gerakan Hizbullah, Libanon untuk melawan Israel. Pada 8 Desember 2006, Syaikh Yakan mengimami jamaah shalat Jumat Sunni dan Syiah sebagai simbol persatuan melawan PM Siniora.

Dalam kunjungannya ke Iran pada tahun 2007 dalam pakta pertahanan Arab dan Iran, Syaikh Yakan mengatakan, "Umat Islam seluruh dunia harus bersatu untuk melawan ancaman, agresi dan rencana jahat rezim Amerika Serikat dan Israel." Dalam pertemuan itu, pejabat Lebanon juga memandang pentingnya pembentukkan gerakan perlawanan Islam yang anggotanya terdiri dari Syiah dan Sunni serta memperkuat perlawanan Islam di Irak.

Dalam karyanya yang berjudul Madzâ Ya'nî Intimâ`i lil Islâm, beliau menguraikan mengenai tiga jenis manusia: Pertama, manusia yang hidup hanya untuk dunia semata-mata. Kedua, manusia yang dalam hidupnya kehilangan pedoman, lalu kemudian melakukan penyimpangan dan kesesatan. Ketiga, manusia yang menganggap dunia ini sebagai ladang amal untuk di akhirat kelak.

Semoga kita semua masuk ke dalam golongan yang ketiga dan semoga Allah membalas segala amal Syaikh Fathi Yakan. Ilâhi Âmîn.

Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kpd Al-Marhum Syeikh Fathi Yakan


Thursday, February 3, 2011

Kenapa Ummu Fateh? Dah tu Saifuddin letak mana?

Pernah sorang sahabat saya tengok gmail address saya, alamatnya nama ummufateh.
Kata kawan saya tadi, sian baby baru (Saifuddin), nama fateh jugak dikekalkan..
Saya sengih jer, sebab faham, kawan tu saya ngusik, sebab mustahil sbb shabat saya tu lagi banyak ilmu dari saya.

Adik ipar pun penah tegiur, "Chey, nak jadi cam nama orang arab.. ummu itu, ummu ini.. abu itu, abu ini.."
Saya bagitau, sebenarnya sunnah letak nama gelaran ibubapa tu diberi jollokan dengan nama anak paling besar (sulung).

Meh saya share maksud Hadis tu..

Diriwayatkan dari Abu Syuraih bahawa pada asalnya dia bernama Abul Hakam, maka Nabi s.a.w bersabda kepadanya:
"Sesungguhnya Allah, Dialah Hakim yang memutuskan , dan hanya merujuk kepada-Nyalah semua keputusan."
Abu Syuraih berkata: "Sesungguhnya kaumku, apabila berselisih pendapat tentang sesuatu perkara mereka datang kepadaku,maka aku putuskan perkara itudiantara mereka hingga mereka rasa puas."
Nabi s.a.w bertanya: "Alangkah bbaiknya sikapmu itu, tetapi berapa anakmu?"
Aku (yakni Abu Syuraih) menjawab: "Syuraih, Muslim, dan 'Abdullah."
Nabi s.a.w bertanya : "Siapakah yang paling besar di antara mereka?"
Aku menjawab : "Syuraih!"
Nabi s.a.w bersabda: "Kalau begitu, kamu adalah Abu Syuraih (bapaknya Syuraih)".
Syuraih berakar dari syarh, ertinya lapang dada. Allah s.w.t telah berfirman kepadanya nabi-Nya:
"Bukankah Kami telah melapangkan unutkmu dadamu?" (QS:Alam Nasyrah (94):1)

(Abu Dawud, Kitabu; Adab 4304 dan Nasa'i, Kiab Adabul Qadha', 5292)

*petikan dari Buku Tahapan mendidik Anak, Teladan Rasulullah, m/s 72
Terbitan Irsyad Baitus Salam, Bandung Indonesia, 1421H/2000M



Pendek kata tadi, begini, Nabi penah tegur sahabatnya, Abu Syuraih. Dulu Abu Syuraih orang panggil Abul Hakam, sedangkan Allah saja yang layak dengan gelaran Hakam tu.
Ni disebabkan Abul Hakam pandai menyelesaikan masalah kaum dia sampai dia diberi nama jolokan Abul hakam.
Jadi, nabi tanya apa nama anak-anaknya dia. Abu Syuraih pun bagitau, nama anak dia Syuraih, Muslim dan Abdullah. Nabi tanya lagi, sapa yang paling besar dikalangan 3 orang anak tu.
Jawabnya, Syuraih. jadi, Nabi pun gelar sahabat tadi dengan gelaran Abu Syuraih.

:) Buku ni dihadiahkan oleh ayah saya. Ayah beli banyak2 masa ziarah ke Acheh masa saya mengandung Saifuddin dulu. Baru baca Tahap 1 buku ni :) lagi 2 bab tak abes baca lagi.
Takpa, ustaz saya bagitau, beli buku banyak-banyak takpa kalau tak habis baca. Janji, masa nak rujuk tu, ada dalam simpanan.

OK, so.. dah dapat kan lesson learnt from this story.. ? :)
Ibu bapa disunaatkan letak nama gelaran guna nama anak paling besar ...
So..jadilah Ummu Fateh, Abu Fateh :)

Saifuddin dan bakal adik-adik jangan terasa yer.. :) (aiitt..lambat lagi..doakan ...)


Tuesday, February 1, 2011

InshaAllah by Maher Zain (Malay version)

Maher Zain Live in Concert

Tak lama lagi akan ada konsert Maher zain -Live in Concert di Stadium Melawati, shah alam. Tarikh 25 & 26 hb februari 2011. Kanak-kanak bawah 3 tahun percuma.
InsyaAllah, takda aral melintang sampailah ke sana. :)

Pada yang belum dapat tiket sila ke link ni


InshaAllah versi BM

Sehari dua ni, heboh kejap lagu InshaAllah versi B.Malayu nyayian maher Zain sendiri kat Youtube & Facebook. Not bad, sebutan tak pelat, tapi sengau arab dia tu tetap ada :)
Selama ni macam2 version yang peminat translate seniri dan upload video nyanyian senidiri... owhhhh.. tak tahan.. mcm2 gaya..



Sebelum ni, muda-mudi Malaysia dilanda demam "My heart". Macam2 version lagu video clip dan lagu diabuat.. plani kelakar Pecinta wanita versi Kelate.

Nak menunjukkan anak muda-mudi ni sebenarnya kreatif. Boleh translate lagu, gubah/edit video sendiri.

Jadi, alhamdulillah, dengan kemunculan lagu-lagu Maher zain yang berunsur nasihat, motivasi dan ketuhanan, at least tak la merepek-merepek sangat jadinya, malah dijadikan motivasi pada pendengar.

Fateh pun dah pandai.. "InshaAllah..ada jalanNya....."

OK, Jom layan... terimalah




Lirik InshaAllah versi BM

Andainya kau rasa tak berupaya

Hidup sendirian tiada pembela

Segalanya suram bagai mlm yg kelam
Tiada bantuan tiada tujuan

Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu
Insyaallah3 ada jalannya2

Andainya doasamu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Dikau keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

Insyaallah3 ada jalannya2

Kembalilah….kepada Yang Esa
Yakin padanya panjatkanlah doa
Oh ya allah pimpinlah daku dr tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yg benar
Jalan yg benar..Jalan Yang benar

Insyaallah3x..ada jalannya2

Monday, January 17, 2011