Monday, June 13, 2011

Happy 3rd Birthday, Fateh!



Alhamdulillah, 10 Jun 2011, genap 3 tahun anak sulung teruna saya, Muhammad Alfateh.

takdak plan sangat, cuma saya teringin dan dah gatal tangan, lama tak buat kek. buat simple cuppies jer, ambik resepi mak sedara saya, mak Njang.

hehe.. comot kan kek ni.. 1st try & internal purpose.
macam orang baru belajar menulis la.. mana boleh pandai terus


Bahan-bahan:
Kek
250 g butter
1 cawan gula (cawan saiz 60z)
2 1/2 cawan tepung gandum
5 bijik telur
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar susu pekat

Buttercream
150 g marjerin
100 g shorthening
100g gula icing
1 sudu kecil perasa vanila
pewarna- merah & biru
1 sudu kecil perasa vanilla

Cara-caranya
Kek
1. pukul mentega dan gula sampai kembang
2. masukkan telur & pukul
3. masukkan tepung & baking powder (ayak dulu) - ini kena pukul guna tangan
4. masukkan esen vanilla dan susu pekat
5. masukkan dalam cawan cupcake. kalau cawan keras, tak perlu bekas cupcake
6.Bakar dengan suhu 180 darjah celcius, dalam 10-15 minit /sampai masak.
cucuk2 dgn lidi , kalau tak elekat tu tanda masak la

Buttercream icing
1. pukul merjerin dan shortening dan gula icing sampai kembang
2. masukkan sikit vanilla
3. asingkan dua bekas, masukkan sedikit je pewarna
4. masukkan dalam beg pipe & hias ikut kreativiti masing2.

saja nak tulis walaupun simple je resepi ni. asal nak buat kek butter ja, tepon mak Njang.
ok, ni kira log book jugak ni..hehehe

nanti nak buat cupcake chocolate cake la dgn nak decorate.

best.. memang satu therapy! :)

Ok, to anak ummi, Happy Birthday. Moga jadi anak soleh & abang yang baik!
Sayang anak-anak ummi :)
















1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini JAMAL ISMAIL seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI MAULANA IBRAHIM yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pekerja kilang di selangor malaysia , sy sangat berterimakasih banyak kepada AKI MAULANA dan jika anda ingin seperti saya silahkan Telefon AKI MAULANA Ibrahi di 0823-85950389 Untuk yg di luar indon telefon di +62823-85950389, Atau >> KLIK DISINI <<
    saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI MAULANA saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKI, Untuk yg punya mustika bisa juga di kerjakan narik uang karna AKI MAULANA adalah guru spiritual terkenal di indonesia. Untuk yg punya rum terimakasih atas tumpangannya.






    Penarikan Uang Ghaib Oleh KIAY MAULANA IBRAHIM
    1.UANG SUKARNO TERLIPAT SENDIRI
    2.MUSTIKA BESI ANTI KULIT/CUKUR
    3.MUSTIKA MANUSIA ANTI KULIT/CUKUR
    4.MUSTIKA MERAH DELIMA ANTI KULIT/CUKUR
    5.MUSTIKA KERIS BERDIRI ANTI KULIT/CUKUR ATAU MUSTIKA APA SAJA YG PENTIG PUNYA KEKUATAN/KE AMPUHAN,JIKA BERMINAT >> KLIK AKI MAULANA DISINI << ATAU HUB:AKI MAULANA IBRAHIM TLP.0823-85950389 TRIMA KASIH

    ReplyDelete